Sanshou

Sanshou består idag utav en stor variation av slag, sparkar, grepp och kast. Markkamp ingår inte då matchen ses avgjord då någon hamnar på marken eller faller ur ringen. Dagens ringar har en höjd på 60cm och har inga ringrep. I Sverige hålls årligen två Riksmästerskap (B-klass) och ett Sverigemästerskap (A-klass).

klubbens Träning: Vi tränar allt ifrån mittsträning, boxnings- och sparktekniker, sparring, nedtagningar, brottning, styrka och kondition. Vi lovar en varierande träning och lägger stor vikt på sportslighet och gemenskap! Det finns som sagt tävlingsmöjligheter, men vill man hålla det som en ren motionsträning så är det inga problem. Träningen är upplagd så att alla ska få det mesta ur sin träning. Vi ser helst att ni investerar i handskar, ben- och tandskydd själva men till en början finns handskar och benskydd att låna...

Sanshou, eller Sanda som är det officiella namnet, betyder ordagrant "fri hand" eller "fri kamp". Sanshou var ursprungligen inte en egen kampform utan ansågs vara en del utav kung fu (tillsammans med taolu - traditionella hand och vapenformer). Sanshou var då ett sätt att utöva sina tekniker i realistisk kamp, ibland med vapen, och ibland utan... Den brutala kampen ägde rum i en ring så kallat "lei tai" som är en rest plattform utan ringrep, och det var inte ovanligt med dödlig utgång. 1928 sattes det dock stopp för den traditionella kampen och ett nytt regelverk och skyddsutrustning infördes. 1998 etablerades även Sanshou som en fristående kampsport.